Langrenn.org

Skiutstyr

Utstyret er viktig for å få godfølelsen i skisporet. Riktig skiutstr kan være forskjellen på en god og dårlig opplevelse, eller et godt eller dårlig resultat for i et skirenn. Nedenfor gir vi deg en oversikt over det viktigste du trenger å vite om skiutstyr.

Klassisk

Staver

Lengde

Stavene i klassisk skal som en hovedregel være 30 cm kortere enn din egen lengde. Du trenger ikke høyere staver når du går på rulleski i forhold til om vinteren fordi piggene du benytter når du går på rulleski er noe høyere enn de du benytter om vinteren. Det er særlig viktig å ikke ha for høye staver når du går diagonalgang for å kunne gå riktig teknisk. Når du staker er det snarere viktig å ikke ha for korte staver, så hvis du skal gå skirenn hvor du bare staker eller ønsker å prøve litt lengre staver når du staker på rulleski, kan du forsøke deg med staver som er 25 cm kortere enn din egen kropp. Noen vil føle at dette gir mer kraft i stavtakene, mens andre vil stake best med de litt kortere stavene. Lengden på stavene vil alltid være individuelt betinget, men å benytte staver som er mer enn 35 cm kortere enn egen lengde, eller mindre enn 25 cm kortere enn egen lengde vil neppe føre noe godt med seg uansett. Er du i tvil er det best å følge hovedformelen: stavlengde = kroppslengde - 30 cm.

Ski

Lengde

Som en hovedregel skal klassiske ski være ca. 25 cm lengre enn kroppslengden din.

Spenn

Ski med mykt spenn velges ofte når det er tørt føre og finkornet snø. Stivere spenn velges til klisterføre og grovkornet snø.

Rulleski

Les mer i artikkelen om rulleski

Skøyting

Staver

Lengde

Stavene i skøyting skal som en hovedregel være 20 cm kortere enn din egen lengde. Dvs. 10 cm lengre enn klassiskstavene dine. Som for klassiskstaver er det viktig å finne ut hva man liker best, men å bevege seg mer enn 5 cm i én av retningene vil sjelden være gunstig hvis man er opptatt av å gå teknisk riktig.

Ski

Lengde

Som en hovedregel skal skøyteski være 15 cm lengre enn kroppslengden din, altså 10 cm kortere enn de klassiske skiene dine.

Spenn

Skøyteski med mykt spenn velges ofte til løyper som er løse, mens ski med stivt spenn velges hvis løypene er harde og faste.

Rulleski

Les mer i artikkelen om rulleski.