Rulleski
Å gå på rulleski er viktig for å bevare skifølelsen og de spesifikke skimusklene også om sommer'n.
Typer rulleski
Skøyteski
Skøyteskiene har smalere hjul enn klassiskskiene, men ruller ofte dårligere. (Dette kommer an på hvilke hjul og ski du har.) Skøyteski er perfekt for nybegynnere som skal lære seg å beherske rulleski, samt barn og ungdom
Klassiskski
Klassiske ski har bredere hjul og kan føles noe mer klumpete å gå på. Disse skiene har bakoversperre slik at du har spikerfeste uansett hvordan frasparket ditt er. Det kan være lurt å fokusere på teknikk når du går dobbelttak med fraspark på rullski slik at du ikke tilegner deg et fraspark som ikke sitter på snø når festet ikke er like godt. Diagonalgang på rulleski er vanskelig å mestre, og for de fleste er pigging og staking med dobbelttak de to stilartene man benytter uansett terreng.
Aluminiumsramme vs. treramme
Du kan velge å kjøpe rulleski med aluminiumsramme eller med ramme av trelaminater. Fordelen med aluminiumsramme er at skiene er stivere og holder lengre. Fordelen med treramme er at denne kan dempe en del vibrasjon fra dårlig asfalt. Trerammen er mindre solid, så hvis du er over 85 kg anbefales det at du kjøper ski med aluminiumsramme.
Hjul
Du velger hjul ut i fra rullemotstand. Motstanden er delt opp i fire kategorier, hvor 1 er letteste rullemotstand og 4 er tyngste.
- Enerhjul er konkurransehjul med svært liten motstand. Disse er ofte hardere enn hjul med større motstand og blir dermed også fortere slitt og må byttes oftere. Enerhjul anbefales bare til konkurranser og de færreste mosjonister trenger slike hjul.
- Toerhjul er standardhjulet som har middels motstand. For de aller fleste mosjonister er toerhjul det riktige valget.
- Treerhjul har større motstand enn toerhjul og brukes av godt trente løpere for å får mer motstand på rulleskiturene og dermed bedre trenigsutbytte. Utrente og mosjonister bør ikke benytte treerhjul fordi det fort kan bli for tungt å stake.
- Firerhjul har størst motstand og brukes bare av meget godt trente og toppidrettsutøvere når de ønsker stor motstand. Dette er ikke hjulet for nybegynnere eller mosjonister.
Staver
Mange tror man trenger lengre staver på rulleski enn vanlige ski. Dette er ikke nødvendig. For å få best mulig feste på underlaget trenger man en spesialpigg som byttes ut med snøtrinsen. Denne piggen er ofte litt lengre enn trinsen og vil kompensere for at man står noe høyere på rulleskiene enn man ville gjort i skisporet. Noen dyre staver har et skrusystem for å bytte mellom sommerpigg og vintertrinse, men for de fleste staver må du varme opp i en bøtte med varmt vann og bytte trinsen mens stavtuppen og evt. limet som fester trinsen er varmt. Pigger er forbruksvare og må byttes med jevne mellomrom. Du kan slipe piggene med brynje for å gjøre de spissere, men til syvende og sist må du regne med å bytte pigger i løpet av sesongen hvis du går en del på rulleski.
Sko
Det finnes egne sko beregnet på rulleskibruk som puster bedre og tørker fortere, men du kan fint benytte vanlige skisko når du går på rulleski.
Tips
- Klassiske rulleski stopper når hjulet går bakover og du vil dermed alltid ha "spikerfeste". Det er derfor viktig at du tenker teknikk og på hva som ville fungert på snø med normalt feste når du går diagonalgang. Det viktigste er at frasparket ikke skjer for langt bak, noe som ville gitt glippetak på snø.
- Bruk alltid hjelm
- Lær deg en effektiv bremseteknikk. Det er vanskeligere å bremse med skøyteski og slitte klassiskhjul, enn med klassiske ski med nye/uslitte hjul. Er du i tvil bør du ta av deg skiene og gå ned bratte bakker.
- Bruk alltid hansker for å unngå blemmer fra stavene. Det finnes egne rulleskihansker som er tynnere og mer behangelige enn vinterhanskene.
Vedlikehold av rulleski og staver
Det er ikke noe hokus pokus å ta vare på rulleskiene dine. Du må holde skiene rene og tørre og oppbevare dem i romtemperatur. Får du salt eller møkk på skiene er det smart å rengjøre dem med en gang du kommer inn fra turen. Du skal ikke bruke olje, fett eller rustløser i hjullagrene da disse er forseglede og normalt ikke skal trenge å bli smurt. Hvis hjulene ruller svært dårlig kan du imidlertid åpne opp og rengjøre/smøre. Følg da disse to veiledningsfilmene fra Oslo Sportslager.
Stavpiggene kan slipes med bryne for å opprettholde spissen, men du må regne med å kjøpe nye pigger med jevne mellomrom.
Fine traséer for rulleski
Det er viktig å finne seg gode traséer hvis du skal få fullt utbytte av turen. Nedenfor finner du noen gode forslag.
Oslo
- Maridalen - mest sannsynlig det beste området for rulleski i Oslo. Flatt og fint for staking, samt mulighet for å gå en runde på ca. 8 km innerst i dalen. Stort sett god asfalt, men kan være noe trafikkert.
- Sørkedalen - flatt og fint for staking, men kan være trafikkert.
- Opp til Holmenkollen og videre til Tryvann - tøft terreng med mye oppover. Ofte trafikkert.
- Fra Skeidbanen og opp til Grefsenkollen - Tøft terreng med mye oppover. Mindre trafikkert.
- Langs ring 3 til Groruddalen og over til Nittedal - Ganske flatt terreng og stort sett god sykkelsti
- Fornebu - flat, kort runde rundt Fornebuparken. Lite trafikk og fin asfalt, men litt kort runde. (2-3 km)
Nyttige lenker
- Teknikktips
- Kjøpsguide for klassiske rulleski laget av Oslo Sportslager
- Bremseteknikk av Håvard Skårstad
- Informasjonsvideo for nybegynnere med bl.a. Anders Aukland og Jens Arne Svartedal